Schade rijden wat te doen

Schade met een tegenpartij

  • Vul het Europees Schadeformulier in samen met de tegenpartij. Heeft de tegenpartij de benodigde gegevens niet bij zich, noteer dan het kenteken, merk en type van de auto. Indien de tegenpartij weigert het Europees Schadeformulier in te vullen of te ondertekenen, vraag dan naar de naam van zijn verzekeringsmaatschappij. Schakel anders de politie in en/of probeer twee getuigen erbij te halen.
  • Laat de politie ter plaatse een officieel rapport van de aanrijding opmaken, om achteraf misverstanden te voorkomen. U kunt ook het nummer bellen op de groene kaart of neem contact op met uw verzekerings- of leasemaatschappij. In het buitenland neemt u contact op met het ANWB-steunpunt.
  • Indien er getuigen zijn van de aanrijding, vraag hun naam, adres en telefoonnummer. Als degene doorrijden, schrijf dan zoveel mogelijk kentekens op.

Schade met onbekende dader

Als u schade heeft, veroorzaakt door een onbekende dader, kunt u dit verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

  • U moet met uw auto naar het politiebureau om een proces verbaal op te laten maken. De politie onderzoekt of de schade wel of niet veroorzaakt is door een ander motorvoertuig.
    U kunt via uw assurantietussenpersoon of verzekeraar het aanvraagformulier voor een waarborgfonds-declaratie aanvragen. Na ontvangst hiervan zal een expert naar uw auto komen kijken en wordt er bepaald of het schadebedrag kan worden verhaald op het waarborgfonds.
  • U moet minimaal één getuige hebben, die kan verklaren dat uw auto onbeschadigd is geparkeerd en dat de auto bij terugkomst schade heeft.

Vandalisme en dergelijke worden bij het Waarborgfonds Motorverkeer niet vergoed.

Diefstal en inbraakschade

U moet in geval van inbraakschade en/of diefstal aangifte doen bij de plaatselijke politie.

De aangifte en het schadeformulier stuurt u naar uw lease- of verzekeringsmaatschappij.

Daarna meldt u telefonisch de schade bij uw tussenpersoon of verzekeraar.